Sunday, April 6, 2008

They are my family


Hari ni penat. maen bola pastu ade usrah. tapi tu yg buat life aku jd best. may be typical sangat. ye la- sume org wat bnd yg same- g class, wat hw, quiz, test, maen bola tak pun g rec, lyan youtube, usrah. ckup la stakat tu dulu. hidup yg seronok. walaupun academic aku x stable sgt so far, tak pe la. tu cerita laen.

bler tgk blik gmbr2 yg lepas2, rase cam best. aku check satu2 gmbar, zoom maximum punyer. pergh..cool..i'm too far from my family but wait, i got my family here. this 19th June, genap la setahun ktorg kat bumi US ni. hopefully aku dh
sikit grown up.

Jumaat malam, as usual Chaffin 116 jadi port lepak. tapi mlm tu agak laen. topik sembang simple tapi serius. Pelik. Agak terkejut. Bukan aku sorg yg rase cmtu. kwn2 aku pon. tapi masing2 wat dunno sbb xbrni kate pape. Aku teringat usrah ringkas Asan MIT mase satu usrah online ni. Berkatalah yg baik2 atau pun lebih baik diam. aku tak tau hujung pangkal cerita. aku nak tau tp takut. Teringat pulak aku kat Ammar nye blog. Ammar kate kite kena bersangka baek in any situation. Betul jugak.

pasal cerita tu, aku x tutup, aku hold dulu. aku doa2 kawan2 aku happy, study ok, hidup dalam redha Allah. kdg2 rase sdeh sbb diri yg tersangat la lemah dan emotional nye. pernah dulu mase kat taiping teringat satu masa ni. Fahmi member baek aku (skang kat Maktab Perguruan Perlis, on the way nak jd cikgu. Alhamdulillah Allah perkenankan cita2 die tu.) Fahmi ni perangai standard2 aku je mase skolah dlu. bese la asrama. kdg2 ponteng prep, sbuh x g surau walopun aku prefect. tp bnd2 tu yg jdkan hostel life tu best. mase tu nak wat tayangan pasal Palestin kat surau. Fahmi, Naqi, Ammar ngan Mujahid in charge. dorg jumpe la sorg hamba Allah ni. nak mntak LCD. tp yg menyedihkan hamba Allah ni boleh ckap kat Fahmi ngan Naqi yg kalo nak berjuang untuk Islam, apetah nak bercakap soal Palestin, cermin diri dulu. tengok perangai mcm mane. ilmu cukup ke tak. tapi pantas Mujahid membantah. Mujahid counter balik ape yg org tu ckp kat fahmi ngn Naqi. Mujahid kate kalo nak berjuang untuk Islam, nak tegakkan Islam, tak perlu ilmu yg tinggi2. tak perlu kena berserban berjubah (tapi serban dan jubah itu sunnah, tu laen citer lak). yang penting mesti ada kesedaran. dan kata2 itulah yg aku pegang sampai sekarang. Aku sangat respect and salute mereka ini. Aku x tau cam mane dorg boleh bertahan. Sabar. Sabar. Sabar. itulah keyword nye. biarlah org nak ckp ape. yg mane silap patutnye dibetulkan. tapi biar kena tempat la kan. Manusia sama tapi x serupa. Mujahid, Ammar. Tolong aku. aku xde kekuatan seperti antum. Cam mane nak nasihat someone tu kalo diri aku ni pon mcm ni nye jahat. Aku x nak kwn2 aku berubah. kalo berubah pon biarla jadi lebih baik. bisikan syaitan itu sangat halus. Aku x berani. tiba2 aku rindu untuk berbual dengan antum berdua. hati ni mest jadi tenang. aku tak kan kusut2. kata2 penuh berhikmah tetapi dalam suasana ceria. itulah yang aku rindukan.


Kan best kalo dapat jadik mcm mase PAVE dulu. sume org rapat. masak same2, pegi com lab same2. sekarang pon same2 gak juz dah trase ade clique tertentu. selfish kah aku kalo aku je yg nk btol? selfish kah aku kalo sepatut nye kwn yg aku tolong aku biarkan die? jahat kah aku kalo asyik wat org terase? riak kah aku ble asyik ckp besar? emotional kah aku kalo asyik nak mrh2 org?

tak terlintas langsung nak buat org laen marah or sedih. tak terlintas pun nak kutuk2 or marah2 org. nawaituku dengan Allah. Aku gak seperti kalian semua. punye perasaan utk dijaga, tidak sempurna dan sentiasa perlu diingatkan. setakat mane la sgt nk mrh2 or tegur2 pun. setakat mane juga nak bertazkirah balik2 kutuk2 org gak. Maafkan saya. Manusia itu ade khilafnya. Tiada siapa yang sempurna.

Ya Allah, Kau satukanlah hati2 kami ini dengan ikatan ukhwah yang mantap,
Ya Allah, Kau permudahkanlah urusan kami, Kau berkatilah ilmu yang kami pelajari, Kau lapangkanlah dada kami, Kau terangilah hati kami ini.
Ya Allah, lindungilah kami dari godaan syaitan dan nafsu amarah kami, Kau jauhkanlah kami dari azab api neraka.
Ya Allah, berilah kegembiraan kepada orang2 yang aku sayangi. Lindungilah mereka daripada segala malapetaka dan bahaya.
Ya Allah, kurniakanlah kepada kami sifat mengasihi sebagaimana para sahabat mengasihi Rasulullah, jauhkanlah kami dari sifat iri hati, riak, tamak, prasangka.
Amin Ya Rabbal alAmin.

There is no happy ending because a good story does not have its ending


14 comments:

*antuLap0* said...

emotional kah aku kalo asyik nak mrh2 org?

sori sbb ko slalu jdik mgse keemoan ak..

sori gak 4 las night.
ak xde intention pown nk 'ugut' ko..
tp ak xnk klh.

sori ah bro klu ko pannass.

Ganu Standoff10 said...

haha..xde hal ah..dah delete dah pon..mne de aku panas..tenang je nih..=P

iR Fadhe said...

alaaa..post ni sedey. rindu pave jugak.boley lepak2 kat lobby dyer. g comp lab smpi pagi ramai2.=( now sume org dah ade laptop.duk blk masing2. mcm tau je topic tuh.. huhu.. well, dh duk jauh dri family, kwn2 je la org terdekat.kalu xde spe nak pesan memesan, mungkin sesat smpi ke penghujung la jwbnye..=( emo2

Ganu Standoff10 said...

emo ke fadhe? haha..tenang2..nak jadi cm dlu2 quite impossible sbb msing2 ade hal msing2..xleh nak elakkan..but then boleh je lg nk happy2..kan3?..yg psal pesan memesan aku stuju gak..kna gaya insyaAllah org boleh terima..

anak mohamad said...

tu ah..pave dulu mmg best la..
even cm br knl pon rse cm rapat je..
rse cm brsedare..tlg2 tyme susah..
comb lab rmi2..siapkn lab repot la,matlab la,c++ la..
tyme tu klu gle gle sme2..ahahah..
klaka2..
skrg lak..dh laen..ye ah kn..mne ley nk sme je mcm tu..huhu..
hmm..ak pon stuju gak psl pesan2 neyh..biase ah..mak ayah jaoh..spe lg nk tego klu bukn kte2 yg ade..
hehe.. =p

anak mohamad said...

tu ah..pave dulu mmg best la..
even cm br knl pon rse cm rapat je..
rse cm brsedare..tlg2 tyme susah..
comb lab rmi2..siapkn lab repot la,matlab la,c++ la..
tyme tu klu gle gle sme2..ahahah..
klaka2..
skrg lak..dh laen..ye ah kn..mne ley nk sme je mcm tu..huhu..
hmm..ak pon stuju gak psl pesan2 neyh..biase ah..mak ayah jaoh..spe lg nk tego klu bukn kte2 yg ade..
hehe.. =p

Deremind said...

selalu ingatkan diri, untuk stay kat jalan ni sangatlah memerlukan sabar n teguh yg kuat.

Moga tsabat hingga akhir di Jannah..

*peringatan utk diri juga~
*all the best to readers... final2!!

Anonymous said...

nak sebok gak.
ape2pon korg, jaga kwn2 masing2.
tegur menegur and pesan memesan.(same thing lah kan.hehe)
we dont have our family here. just friends. it's easy to get lost, and penyelamatnye hanyalah kawan2. =D

*antuLap0* said...

alaa anak mohamad...
dh ilang ayt xley blah kamuh smlm..
ish3..
if i could turn back time..
lalala~~~
let's go with the flow!!
sajer nk + komen kt
blog org gaji ak..=P

Ganu Standoff10 said...

anak mohamad: haa..sgt btul..friend could be find easily but not true friend

deremind:thanx..insyaAllah..berdoalah moga2 ke jannah bersama

antulapo: org gaji ko ke gedik? haha..kumpul je la duit nk blikan kan aku hiking bag.

iR Fadhe said...

sila update.sye xde bnda nak bace dah =p

cucu hashim said...

haish..hal rumah tgge xyah a smpi ke blog..ym2 sudah..
wahahahhahahahaa..=p

*antuLap0* said...

wahai ORG GAJI!!!
sile laa update...
adeyh...
bosn gler dh nie...
isk3...
btw..ank mohamad..
nper bnyk sgt ID??
konpius2..
pasni ltak aper??
cicit sper puler ye??
wakaka..
ank mohamad..cucu hashim..
ngeh3..

humaYra =) said...

asal aku br tau ko ade blog.. x pueh hati ni..hehe k ganu..enjoy n manfaatkn ur life kt saner =)